Plan vrijblijvend afspraak

Bedrijfsoverdracht binnen de familie

Het familiebedrijf overnemen, mooi maar soms gecompliceerd!

Bedrijfsoverdracht binnen de familie, of je nu het familiebedrijf gaat overnemen, of er over nadenkt om jouw onderneming door te geven aan de volgende generatie: dat is geen eenvoudige klus.

Als overdrager geef je je zaak, die je met veel goesting en zwoegen hebt opgebouwd en doen bloeien, in handen van je zoon, dochter, neef of nicht – of misschien wel aan meerdere familieleden.

Elke generatie heeft zijn eigen kijk. Hoe ga je jouw visie en die van je opvolger(s) vermengen? Wat heeft jouw opvolger nodig om jouw zaak de toekomst in te sturen? Zit je soms met twijfels of jouw opvolger wel de juiste capaciteiten heeft en je bedrijf al goed genoeg kent? Kortom: is hij/zij er klaar voor?

En belangrijk: hoe ga je daarna verder als familie?

– Er zijn familieleden die niks met het bedrijf te maken hebben, ze werken er niet en hebben geen aandelen.

– En er zijn familieleden die niet in het bedrijf werken maar wel aandelen bezitten.

– Maar er zijn ook familieleden die wel in het bedrijf werken en geen aandelen hebben.

– En dan zijn er nog familieleden die in het bedrijf werken én aandelen bezitten.

Kortom: het doorgeven van je zaak binnen de familie is een ingewikkeld, maar ook heel mooi traject. Een familiebedrijf overnemen is voor alle betrokkenen een prachtig en uitdagend proces!

Een goed begin

Bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie is het belangrijk om te voorkomen dat er gedurende het traject of achteraf onenigheid ontstaat die ook de familiebanden kan schaden. Veel overdrachten binnen families kennen hun strubbelingen. Desondanks zien veel ondernemers het liefst dat hun onderneming binnen de familie blijft. Hiervoor is een grondige voorbereiding van de opvolger en degelijke begeleiding na de overdracht essentieel.

Als overdrager kun je teleurgesteld worden als je opvolger niet aan je verwachtingen voldoet. Het is daarom cruciaal dit op voorhand goed te bespreken. Ook moet je de belangen van familieleden die de zaak niet zullen overnemen in acht nemen. Om dit alles goed in kaart te brengen, doen we een beroep op specialisten die je hierin kunnen begeleiden.

Ons streven is ervoor te zorgen dat jij je bedrijf met een goed gevoel en een voortreffelijk resultaat kunt overdragen.

Dit traject leidt naar een succesvolle bedrijfsoverdracht binnen de familie

Een bedrijfsoverdracht binnen de familie kan zeker succesvol zijn, als je er maar de nodige tijd voor uittrekt en de juiste mensen inschakelt om je hierbij te begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat jouw opvolger vol zelfvertrouwen aan de slag kan na de overdracht. Jij als trotse overdrager kunt vanaf de zijlijn toekijken, nog een handje helpen of gewoonweg genieten van nieuwe avonturen.

We focussen niet enkel op de onderneming, maar ook op jou als overdrager en op de opvolger, die het familiebedrijf zal overnemen. Vooral deze opvolger is belangrijk. Het succes van de overdracht hangt grotendeels af van de voorbereiding van de opvolger.

Tijdens het traject worden volgende vragen beantwoord:

– Is de opvolger bekwaam genoeg?

– Wat is er nodig om de opvolger klaar te stomen voor de overdracht?

– Zijn er nog andere familieleden betrokken en welke rol krijgen zij in dit proces?