Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Mijn zaak breidt uit, wanneer neem ik extra personeel in dienst?

mijn zaak breidt uit

mijn zaak breidt uit

Bedrijfsgroei: staat jouw bedrijf op het punt om het team uit te breiden? Het besluit om nieuwe medewerkers aan te werven, neem je niet overhaast.

Moet je meteen extra personeel in dienst nemen als je zaak groeit? Eenvoudig gezegd, nee. “Ik wens je veel personeel” werd soms wel eens gebruikt als gezegde waarbij ‘het personeel’ vaak gelijkstaat aan kopzorgen. Dit gevoel horen we bij veel ondernemers. Hoge kosten, de schrik voor betaald verlet of afwezigheid en complexe wet- en regelgeving leiden tot een zekere terughoudendheid voor het vast in dienst nemen van personeel bij kleinere bedrijven.

 

Schaarste

In de huidige economische situatie, gekenmerkt door een schaarste aan bekwaam personeel, moet je keuzes maken. Wie nu durft te investeren in topmedewerkers, kan een serieuze voorsprong opbouwen op de concurrentie, maar hoe zorg je ervoor dat het vertrouwen (en geld) dat je in nieuw personeel steekt, ook werkelijk rendeert?

Het begint én eindigt voor sommigen met de overweging of je je medewerkers ziet als ‘concurrentievoordeel’ of als ‘noodzakelijk kwaad’. Ondernemen is mensenwerk: je team zorgt ervoor dat je jouw doelen al dan niet bereikt. Wat is dan het juiste moment om bij verwachte groei extra personeel aan te werven? Want als de groei van jouw onderneming daadwerkelijk doorzet (volle orderboeken, toenemende levertijden en mogelijke overuren), kan het te laat zijn.

Voor je begint met het zoeken naar extra personeel, stel jezelf de volgende vijf vragen:

– Weet je hoe productief je huidige medewerkers zijn? Niet ‘ongeveer’ of ‘we hebben het behoorlijk druk’, maar met zekerheid en consistentie.

– Kun je de afwijkingen van de verwachte output (positief en negatief) open en eerlijk bespreken met je team?

– Geef je (oprecht) altijd een schouderklopje om je mensen te bedanken voor de positieve resultaten? Tip: dit werkt alleen als je het meent!

– Als de productiviteit tegenvalt, zoek je dan samen met je medewerkers naar de oorzaken en oplossingen in de processen? Of wijt je de oorzaak enkel aan de houding en het gedrag van je medewerkers?

– Komen je medewerkers zelf met kansen aanzetten? Bijvoorbeeld door efficiënter te werken of minder fouten te maken.

Als je te vaak ‘nee’ hebt geantwoord, ben je (nog) niet klaar voor uitbreiding van je team. Er is eerst nog wat werk aan de winkel voordat je de investering in nieuw personeel kunt verantwoorden.

“Ondernemen is mensenwerk: je team zorgt ervoor dat je jouw doelen al dan niet bereikt.”

Wil je op een verantwoorde manier groeien en de juiste, schaarse, vakbekwame mensen aan jouw bedrijf binden om zo jouw doelstellingen te realiseren? Neem dan contact op met een bedrijfsmentor van thexton armstrong door te bellen met 0497 690 780.

Je kunt ook het contactformulier invullen.