Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Slim delegeren voor blijvend succes

slim delegeren voor blijvend succes

slim delegeren voor blijvend succes

Als zelfstandige word je elke dag geconfronteerd met allerlei uitdagingen en verantwoordelijkheden. Het beheren van diverse taken en rollen kan zowel enthousiasme opwekken als overrompelend zijn. Naarmate je team uitbreidt, komt het moment dat je taken moet toewijzen. Dit is meer dan gewoon werk doorgeven; het gaat om het maximaal benutten van het potentieel van je groep medewerkers. Hierdoor verbetert niet alleen de effectiviteit, maar ook de groepsdynamiek krijgt een boost.

In dit opzicht denk ik aan een motiverende video van Simon Sinek. Hij licht het belang van vertrouwen boven prestatie toe aan de hand van de selectieprocedure bij de Navy seals, een van de top elite-eenheden wereldwijd.*

Sinek onderstreept dat de keuze voor toekomstige seals niet zozeer ligt bij individuele prestaties, maar bij wederzijds vertrouwen en teamwork. Dit is een waardevolle les die ook voor zelfstandigen van groot belang kan zijn.

Tijd voor ploegbazen

Als je kmo de kaap van 12 werknemers bereikt, wordt het tijd om na te denken over het versterken van de leiding over je bedrijf. Ploegbazen of projectbeheerders kunnen bepaalde afdelingen of teams leiden zonder dat jouw inbreng als zelfstandige nodig is. Dit creëert ruimte voor jou als ondernemer.

Een nieuwe rol voor jou

Verantwoordelijkheden doorgeven kan lastig zijn, zeker als je gewoon bent om alles zelf te beredderen. In de dagelijkse praktijk merk ik dat veel zelfstandigen hierin terughoudend zijn en twijfelen of hun werknemers de taken wel aankunnen. Taken toewijzen geeft jou de kans om je te focussen op strategische beslissingen. Samenwerken als een team met je werknemers is dus cruciaal voor de groei en het succes van je zaak.

Wie kies je uit?

Bij het toewijzen van taken komt onvermijdelijk de belangrijke vraag: wie kies je uit? Zelfstandigen kiezen vaak werknemers op basis van ambitie en prestatie. Toch raad ik aan om juist te kijken naar werknemers die trouw zijn aan je zaak, mensen die het vertrouwen genieten van hun collega’s en vaak ook van je klanten. Een team dat goed samenwerkt en elkaar vertrouwt, is vaak veel effectiever dan een groep individuen met kennis en vaardigheden maar zonder verbondenheid.

Versterk je uitvoeringsstrategie

Strategische voordelen zijn er als je werknemers binnen je zaak opleidt tot ploegbaas of projectbeheerder. Zo wordt je zaak minder afhankelijk van jou als zelfstandige; dit kan van belang zijn bij de toekomstige verkoop of overdracht van je zaak. Bovendien krijg je meer tijd voor strategische zaken zoals product- en markontwikkeling en het aangaan van partnerschappen.

Taken toewijzen binnen je zaak neemt een zorg van je schouders, benut het potentieel van je werknemers en zorgt voor een sterker en hechter team. Maak daarbij doordachte keuzes. Zo blijf je ook op lange termijn succesvol!

Vrijblijvend adviesgesprek?

Wil je een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsmentor van thexton armstrong? Neem dan contact op door te bellen met 0497 690 780.

Je kunt ook het contactformulier invullen.

*Bekijk hier de video van Simon Sinek