Plan vrijblijvend afspraak

Blog

Vijf misverstanden over de bedrijfsmentor

Vijf misverstanden over de bedrijfsmentor

Vijf misverstanden over de bedrijfsmentor

Hulp zoeken en een bedrijfsmentor inschakelen om je onderneming vooruit te helpen? Nee, dat is te ambitieus! Of te kostbaar! Hier zijn vijf misverstanden rond bedrijfsmentoring op een rijtje gezet.

Heb je ooit overwogen hoe het zou zijn om samen te werken met iemand die je zeven keer zoveel oplevert als wat je hem betaalt?

De meeste KMO-ondernemers zitten vast. Zonder het echt te beseffen, zitten deze bedrijven al jaren in dezelfde situatie. Of het gaat langzaam maar zeker achteruit. Veel ondernemers slagen er niet in om hun bedrijf te laten groeien. Ze groeien zelf ook niet. Ze doen nog steeds veel zelf, laten hun onderneming niet voor hen werken, maar andersom (zijn eerder werknemer dan ondernemer). De winst groeit niet of nauwelijks en ze weten niet hoe ze hun bedrijf kunnen verbeteren. Of ze weten het wel, maar raken afgeleid door de dagelijkse taken. Hulp vragen, een bedrijfsmentor inschakelen om hen te helpen? Nee, dat is te ambitieus. Of te duur. Of onnodig, want: “wat weet zo’n bedrijfsmentor nou van mijn business?”

Laten we de misverstanden rond bedrijfsmentoring eens nader bekijken. En ze meteen uit de wereld helpen.

1) Zo’n bedrijfsmentor kost me teveel tijd

Het is een feit dat mentoring een enorme hefboomwerking heeft; ondernemers boeken grote vooruitgang richting hun doelen met slechts een paar uur mentoring per maand. Mentoring kan op verschillende manieren plaatsvinden. Sommige mentoren geven de voorkeur aan 1-op-1 gesprekken op locatie bij het bedrijf. Anderen bieden mentoring aan via bijvoorbeeld Teams of telefoon. Zo wordt afleiding voorkomen en privacy gewaarborgd. Met twee tot vier sessies per maand van ongeveer 90 minuten, is de tijdsinvestering laag in verhouding tot het effect van mentoring.

2) Zo’n mentor is als een goede vriend

Een goede vriend waar ik ideeën aan kan voorleggen en die me gemotiveerd houdt. Hoewel een mentor meestal vriendelijk blijft, is het niet je vriend. Of een hele kritische. Je bedrijfsmentor wil het beste voor jou. Hij of zij werkt met jou aan het behalen van jouw doelen en helpt je te slagen. Je mentor houdt je verantwoordelijk voor wat je doet en daagt je uit om meer te doen dan je denkt te kunnen. En, in tegenstelling tot vriendschap, komt de liefde maar van één kant; de mentor richt zich uitsluitend op jou en jouw ideeën.

3) Een bedrijfsmentor is voor topmanagers en CEO’s, niet voor KMO-ondernemers

Wat vroeger misschien het geval was, geldt nu niet meer. Onderzoek toont aan dat nog maar 5% van mentoring zich beperkt tot de “executive laag”. Steeds meer bedrijven erkennen de waarde van mentoring voor management en medewerkers. En steeds meer KMO-ondernemers ontdekken dat grote bedrijven veel waarde halen uit hun mentoring-investering.

4) Een bedrijfsmentor vertelt klanten wat te doen én geeft advies

Het is een feit dat slechte mentoren hun klanten vertellen wat ze moeten doen. Goede mentoren doen dat niet. Ondernemers willen geen extra ouder, broer, zus, vriend of collega die hen vertelt wat ze wel en niet moeten doen. In plaats daarvan helpt een goede mentor hen om de mogelijkheden te verkennen en de beste keuzes te maken, gebaseerd op de visie van de ondernemer voor de toekomst (van de onderneming en van de ondernemer zelf).

5) Een bedrijfsmentor is duur

Op het eerste gezicht lijkt een mentor een aanzienlijke kostenpost te zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat mentoring een goede investering is met een zeer hoog rendement. Geen kostenpost dus! De meeste mentoren rekenen een vast tarief tussen €1.000 en €7.500 per maand, afhankelijk van het soort klant en de complexiteit van de onderneming. Ook zijn er mentoren die per uur werken. Een extreem voorbeeld: sommigen rekenen tarieven als €3.000 per uur (aan CEO’s van multinationals). Er is dus een grote groep onwetende mentoring-klanten die te veel betalen aan mentoren. Vraag is of de mentoren met hun begeleiding ook daadwerkelijk resultaat bereiken en zichzelf terugverdienen.

Het rendement op mentoring kan hoog zijn. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat het rendement op de investering (ROI) in mentoring gemiddeld liefst zeven keer de investering is. Bij ongeveer een kwart van de onderzochte mentoring-klanten gaven de klanten aan een ROI tussen 10 en 49 te hebben bereikt. Elke euro aan mentoring levert dus €10 tot €49 op!

En? Hoe denk je hier zelf over?

Verklaart je omgeving je voor gek om met een persoonlijke bedrijfsmentor te werken? Of is het andersom; word je geadviseerd om een bedrijfsmentor in te schakelen? Ondernemen is immers topsport en welke topsporter bereikt de top zonder mentor?

Vrijblijvend adviesgesprek?

We gaan graag met je in gesprek om jouw onderneming voor je te laten werken. Wil je een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een bedrijfsmentor van thexton armstrong? Neem dan contact op door te bellen met 0497 690 780.

Je kunt ook het contactformulier invullen.